Botoks

 • Tretman pojačanog znojenja kod primarne hiperhidroze

  Istraživanja su pokazala da je lečenje hiperhidroze u predelu pazuha, dlanova, stopala i lica primenom botulinum toksina (botoksa) efikasna i bezbedna metoda. U jednoj kliničkoj studiji ukljuceno je 322 pacijenta sa teškim oblikom aksilarnog znojenja. Kod 81% pacijenata koji su tretirani botoksom (botulinum toksin-om) došlo je do smanjenja znojenja za više od 50%, a 50% pacijenata je imalo smanjenje znojenja najmanje 201 dan.

 • PAŽNJA – LAŽNI BOTOKS, RAZMISLITE DVA PUTA!

  Rojters je objavio da su otkrivene lažne verzije Botox®-a koji proizvodi Allergan Inc. a koristi se za tretman bora, glavobolja, znojenja i hiperaktivne mokraćne bešike.
  FDA je u svojoj objavi upozorenja izvestio javnost da je otkriven lažni botoks i da bočice tog botoksa nisu odobrene za prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama.

 • PORAST UPOTREBE BOTOKSA U 2013.

  2013. je u Sjedinjenim Američkim državama registrovan porast broja kozmetičkih procedura za 12%, a injekcije botoksa su najpopularnija nehirurška procedura, kako navodi Američko Udruženje plastičnih hirurga.

 • Botoks u lečenju depresije – II deo

  Postoje dva moguća objašnjenja. Prvo je da botulinom toksin onemogućava mrštenje. Ukoliko se individua više smeje a manje mršti, moguće je da ima bolje socijalno iskustvo što bi moglo da poboljša raspoloženje.

 • Botoks u lečenju depresije – I deo

  Rezultati jedne najnovije studije pokazuju da, Botulinum toksin A, poznatiji kao Botox®, ima antidepresivni efekat, kad se injicira između obrva odn. u regiju glabele. Ovaj efekat se nastavlja i nakon povlačenja estetskih efekata botoksa.

 • Botoks – pad kapka

  Pravi pad kapka je veoma retka komplikacija i javlja se kao posledica injciranja botoksa u mišić koji podiže kapak (m. levator palpebrae sup.) ili u njegovu neposrednu blizinu, kada dolazi do difuzije neuromodulatora u taj mišić.

 • Botoks – podizanje obrva

  Pad obrva može voditi padu gornjih kapaka, koji se često nedovoljno dobro koriguje operacijom kapaka (tzv. blefaroplastikom). Uz to se često javlja i hiperaktivnost muskulature središnjeg dela obrva. Mišić čela pokušava da održi poziciju obrva pojačanom kontraktibilnošću, što za posledicu ima pojavu horizontalnih brazdi na čelu.

 • Botoks – tretman bora mrštenja

  Ovo je često prva regija koju pacijenti žele da tretiraju botoksom.
  Glabelarne linije (bore između obrva, bore mrštenja) formiraju tri mišića. Cilj tretmana je da se smanje vertikalne, ali i horizontalne bore u ovoj regiji.

 • Botoks – Botulinum toksin, interakcije sa drugim lekovima

  Interakcija botulinum toksina A sa drugim lekovima može da se javi ukoliko se kombinuje sa aminoglikozidima ili drugim neuromuskularnim blokatorima. Ova kombinacija može da poveća rizik za razvoj neželjenih efekata, poveća efekat botulinum toksina tip A ili ima druge efekte. Da bi se prevenirale ove interakcije, potrebno je da Vašem lekaru kažete ukoliko koristite neke lekove.

 • Botoks – tipovi pacijenata

  Hiperkinetički pacijenti nemaju ravnotežu između emocija i mimike. Generalno, mišić se pokrene pre nego željena emocija, ili drugim rečima, bez želje da se pokaže emocija, neki mišić se pokrene. Na primer, predavač tokom prezentacije govori polako a mišići čela se pomeraju iako govornik ne želi da pokaže ni iznenađenje ni brigu. Slušaoci ili sagovornici umesto da slušaju šta se govori, fiksiraju pogled na mimiku.

 • Bore oko očiju

  Botoks za bore oko očiju

  Botoks se između ostalog koristi za tretman bora oko očiju i daje odlične rezultate.

  Bore oko očiju zvane „svračije nožice“ (engl. „crow’s feet) su linije odnosno bore koje se zrakasto šire od spoljašnjeg ugla oka ka upolje. Bore oko očiju se najviše vide pri smejanju, jer smejanje aktivira mišiće u ovoj zoni. Koža iznad tih mišića prati pokrete mišića pa se formiraju bore i prevoji.

 • Bore na čelu - botoks

  Bore na čelu – da li botoks može da Vam pomogne?

  Kontrakcija mišića čela dovodi do pojave horizontalnih bora na čelu. Ukoliko su bore prisutne i kad se mišići čela ne kontrahuju onda su to memorijske (statičke) bore a ukoliko se one formiraju samo sa kontrakcijom mišića, zovu se dinamičke.