Botoks – tretman bora mrštenja

Botoks – tretman glabele (bore mrštenja, bore između obrva)

Ovo je često prva regija koju pacijenti žele da tretiraju botoksom.

Glabelarne linije (bore između obrva, bore mrštenja) formiraju tri mišića. Cilj tretmana je da se smanje vertikalne, ali i horizontalne bore u ovoj regiji.

Kinetički i hiperkinetički pacijenti su najbolji za tretman ove regije (vidi tekst botoks – tipovi pacijenata).

Kod hipertoničkih pacijenata bore u ovoj regiji postoje i u miru. Tretman bora između obrva botoksom kod ovih pacijenata obično ima umeren efekat. U ovoj grupi pacijenata potrebno je prilagoditi dozu lokalnom nalazu, češće ponavljati tretman i u dogovoru sa pacijentom kombinovati sa filerima.

Kod muškaraca su ovi mišići jači nego kod žena i tretman zahteva veće doze botoksa.

Ukoliko se tretiraju stariji pacijenti i postoji kožni nabor između obrva zbog elastoze, potrebno je voditi računa o mestima aplikacije, da bi se izbeglo pogoršanje nabora. Pravilnim izborom tačaka injektiranja botoksa, koje odudaraju od uobičajenih tačaka kod mlađih osoba, može se postići izvanredno zatezanje ove regije kod starijih osoba.

Uprkos tome što se izbegava injiciranje botoksa kod starijih ljudi, gde postoji i elastoza, naše iskustvo je pokazalo da pravilan izbor tačaka injiciranja može dati izvanredne efekte liftinga i kod ove grupe pacijenata.