Pojačano ili prekomerno znojenje

Pojačano odnosno prekomerno znojenje

Prekomerno znojenje je čest problem, naročito u predelu pazuha, na dlanovima i tabanima. Iako nije medicinski ozbiljno stanje, preterano znojenje može biti uznemirujuće i neprijatno. Ako postoji problem sa znojenjem u predelu dlanova, ruke su hladne i vlažne tokom rukovanja, ili se dešava da znoj kaplje sa njih. Ako je problem u predelu pazuha, nastaju ružne fleke na odeći. U nekim slučajevima, ljudi izbegavaju socijalne kontakte zbog neprijatnosti koju osećaju usled prekomernog znojenja.

Normalno znojenje služi za regulaciju telesne temperature i pojačava se u uslovima povećane spoljne temperature, kod povećanja telesne temperature, u fizičkim aktivnostima i dr. U slučaju prekomernog znojenja (hiperhidroze) znojenje je mnogo intenzivnije i nije vezano za pomenuta stanja.
Hiperhidrozu možemo podeliti u tri tipa.

Primarna (idiopatska, fokalna) hiperhidroza

Primarna hiperhidroza se javlja u jednom ili više ograničenih delova tela (dlanovi, tabani, lice, pazuh). U ostalim delovima tela, znojenje može biti uobičajeno. Primarna hiperhidroza je simetrična, zahvata oba pazuha, oba stopala ili dlana. Tačan uzrok primarne hiperhidroze nije poznat. Može biti porodični problem, što znači da je verovatno uzrok genetski faktor. Najčešće se razvija pre 25. godine, ali se može javiti u bilo kom životnom dobu. Primarna hiperhidroza je podjednako zastupljena kod oba pola.
Primarna hiperhidroza uglavnom ne prolazi spontano. Mogu je podstaći “okidači”, kao što su anksioznost, intenzivne emocije, jaki začini, toplota i dr. Međutim, u većini slučajeva ništa očigledno ne izaziva prekomerno znojenje.
Ukoliko imate tipične simptome primarne hiperhidroze, uglavnom nije potrebno raditi dodatna ispitivanja, a lekar će Vam preporučiti tretman.

Sekundarna hiperhidroza

Ova vrsta hiperhidroze zahvata određene delove tele, ali za razliku od primarne, postoji poznati ili verovatni uzrok. Svako fokalno znojenje koje nije simetrično, najčešće ukazuje na sekundarnu hiperhidrozu. Kod ove vrste hiperhidroze je potrebno odraditi određena ispitivanja.

Generalizovana hiperhidroza

Ovo je stanje u kom postoji neuobičajeno pojačano znojenje po celom telu. Ovo je ređi oblik hiperhidroze i izazvan je poremećajem zdravstvenog stanja. Čitav niz zdravstvenih problema dovodi se u vezu sa generalizovanom hiperhidrozom: kardiovaskularne bolesti, oštećenje nerava, neželjena dejstva pojedinih lekova, hormonski poremećaji, hematološka oboljenja, gastroenterološki problemi i dr. Lečenje zavisi od uzroka.