Blefarospazam – treptanje oka

Blefarospazam je hronično stanje koje se često progresivno pogoršava.

Manifestuje se grčenjem očnih kapaka odnosno kao nekontrolisano treptanje oka.

Iako za sada nema izlečenja ipak pacijenti imaju dobre opcije za tretman. Oboljenje često progredira uprkos tretmanu.

Lečenje podrazumeva farmakoterapiju, botulinum toksin injekcije i hirurško lečenje.
Lečenje alternativnom medicinom uključuje biljne preparate, hipnozu i akupunkturu.

Prva linija lečenja za sve pacijente trebalo bi da uključi senzornu granu blefarospazma. Ovo podrazumeva nošenje tamnih naočara za sunce sa UV blokom da bi se smanjila, do sada još nerazjašnjena bolna osetljivost na svetlo (foto-okulodinija). Dokazana je smanjena osetljivost na svetlo sa sivim i FL-41 obojenim staklima koja smanjuje učestalost treptanja, osetljivost na svetlo i funkcionalno ograničenje ovih pacijenata.

Poželjno je često ukapavanje veštačkih suza kao i okluzija suznog kanala kako bi se smanjilo odlivanje suza i povećala vlažnost oka.

Farmakoterapija

 • Većina pacijenata ili nekompletno ili uopšte ne reaguje na farmakoterapiju. U najboljem slučaju farmakoterapija obezbeđuje samo parcijalno, prolazno olakšanje. Pacijenti različito reaguju na lekove i ne postoji način da se predvidi koji će pacijent odgovoriti na koji lek. Triciklični depresivi ne leče blefarospazam ali pomažu ukoliko depresija pogoršava kliničku sliku. Lekovi sa najvećim uspehom su lorazepam (67%), klonazepam (42%) i artane (41%). Olakšanje koje obezbeđuju ovi lekovi je promenljivo.

  Farmakoterapija je generalno manje efikasna od injekcija BOTOX®-a i rezervisana je kao druga linija terapije kod pacijenata koji slabo reaguju na BOTOX®, kao kod spazama srednje i donje trećine lica.

   

 • Blefarospazam

  Blefarospazam

Botulinum toksin

Više od 95% pacijenata sa blefarospazmom je osetilo značajno poboljšanje stanja nakon tretmana botulinum toksinom.

Na prvom tretmanu obično se ne prelazi doza od 25 jedinica BOTOX®-a po oku podeljeno na 4-6 periokularnih tačaka. Naredni tretmani se planiraju prema odgovoru na doze primenjene u prvom tretmanu blefarospazma. Nakon tretmana pacijenti se mogu vratiti svojim uobičajenim aktivnostima. Većina pacijenata zahteva ponavljanje tretmana na 3 meseca, ali značajan broj zahteva ponavljanje tretmana i jednom mesečno tako da se intervali ponavljanja kreću od 1-5 meseci.

Ispitivanje je pokazalo da kada se jedna polovina lica tretira jednom vrstom botulinum toksina a druga polovina lica drugom vrstom nema razlike u subjektivnom i objektivnom poboljšanju i trajanju efekta.

 • CENA BOTOKSA I TRETMANA BLEFAROSPAZMA

  Svakoj intervenciji prethode besplatne konsultacije. Konsultacije služe da se utvrdI stanje pacijenta. Evaluacijom trenutnog stanja i Vaših ambicija dolazimo do optimalnog tretmana koji će dati najbolje rezultate i biti ekonomski prihvatljiv.

  Cena zavisi od zahtevnosti procedure.

  Ukoliko imate bilo kakvih pitanja molimo da nas kontaktirate putem kontakt forme ili putem telefona.

  MKM specijalistička ordinacija koristi originalan Allergan-ov Botox®.

  KOLIKO ĆE KOŠTATI PROCEDURA BOTULINUM TOKSINOM, BOTOKSOM ?

  Cena zavisi od obima intervencije, iskustva i edukovanosti, vremena i truda odvojenog za sprovođenje procedure kao i geografske lokacije ordinacije.
  Dodatni troškovi mogu da obuhvate: troškove anestezije, prepisivanje medikamenata i dr.

 • Blefarospazam

  Ekskluzivna ponuda

  • Tretman blefarospazma

  Zakažite konsultacije sa lekarom


  Zakaži