Kompletan ORL pregled

Podrazumeva pregled uva, nosa, nosnog sprata ždrela, usne duplje i usnog sprata ždrela, donjeg sprata ždrela i grkljana. Ukoliko imate bol u uvu, a pregledom samo uva se ne vidi razlog, potrebno je da se obavi kompletan pregled.

Veoma je važno istaći da npr. bol u uvu može biti posledica promena u okolnim strukturama, kao kod Sy Costen ili Sy Eagle, ali i promena u ždrelu ili grkljanu (tzv. refleksni bol), zato je obavezno da ukoliko nema promena u samom uvu koje bi objasnile bol u uvu, lekar obavezno izvrši kompletan ORL pregled, da se ne bi desilo da se neko ozbiljnije stanje previdi. Kompletan pregled se obavlja i kod tegoba sa nosem, ždrelom, grkljanom.

U smislu ranog otkrivanja promena u drugim delovima ORL regije (dešavalo se da pacijent dolazi zbog uva ili nosa, a sasvim slučajno se nađe promena na grkljanu koja još nije dala simptome, ali je pacijentu osigurala rano otkrivanje maligne bolesti i izlečenje) pregled obuhvata i pregled usnog i donjeg sprata ždrela kao i grkljana.

U ovaj pregled se često uključuje i pregled fleksibilnim fiber endoskopom, kojim se detaljno, pod uveličanjem, mogu pregledati sve ove partije i oni delovi koji se „običnim“ ORL pregledom ne vide.