Botoks

Botoks – Botulinum toxin tip A – pravilna primena, da li je tretman botoksom bolan, kako se sprovodi, koliko traje i od čega zavisi cena tretmana.

Ovaj tekst predstavlja zvaničan stav Američkog udruženja plastičnih hirurga (American Society of Plastic Surgeons).

Odrasli danas žive duže nego ikad. Osećamo se vitalno, aktivni smo i želimo da naša tela budu ogledalo naših mladalačkih misli i srca. U tom smislu Botulinum toksin, botoks, predstavlja jednu od najvažnijih supstanci na polju facijalne rejuvenacije. Ova supstanca je najpopularniji način da se smanje bore na licu.

Botulinum toksin, botoks, može da se koristi za zaglađivanje bora mrštenja između očiju, bora oko očiju tzv. svračjih nožica, bora na čelu, kožnih nabora na vratu i dr.
Smejanje, mrštenje, čuđenje pa čak i žvakanje, u osnovi svaki pokret lica, može neželjeno da vodi jednom od najčešćih znakova starenja: borama. One mogu da učine da izgledate umorni ili čak ljuti, iako to niste. Jedan od najbrže delujućih i najbezbednijih načina da odstranite bore su injekcije Botulinum toksina, botoksa.

Botulinum toksin A i Botulinum toksin B su oba prečišćene supstance, dobijene od bakterije. Injekcije ovih supstanci blokiraju nervno-mišićne signale, i za posledicu dobijamo slabljenje mišića, koji zato ne mogu da se kontrahuju i dolazi do smanjivanja neželjnih bora. Saznajte više o tome kako botoks deluje.

Botulinum toksin, botoks, može da se kombinuje sa drugim kozmetskim procedurama kao što su dermalni fileri, hemijski pilinzi ili mikrodermoabrazija za dalje poboljšanje rezultata. Zapravo kombinacija ovih terapija čak može da prevenira formiranje novih linija i bora.

Veliki strah od primene preparata na bazi botulinum toksina (u daljem tekstu botoks) u našoj zemlji je potpuno neopravdan posebno kad se ima u vidu kakav efekat se dobija, kako u lečenju određenih oboljenja, tako i u estetske svrhe, sa izuzetno retkim komplikacijama, koje se uglavnom javljaju kod primene većih doza u medicinske svrhe.

Treba znati koliku je sreću doneo na primer deci i njihovim roditeljima kada je pomogao u rešavanju njihovih oboljenja (npr. spastičnih stanja). Botoks se u Sjedinjenim Američkim Državama u velikom broju slučajeva koristi i bez odobrenja FDA kao tzv. „off-label use“.
U estetske svrhe ovom tretmanu se uspešno podvrglo stotine hiljada muškaraca i žena, ne samo umetnika, političara ili modela, nego i učiteljica, domaćica i raznih drugih profesija. U estetske svrhe koristi se u specijalno pročišćenim, ekstremno malim dozama, mnogo manjim od onih koje se koriste u medicinske svrhe.

Izazivanjem prolazne relaksacije odgovarajućih mišića najviše se smanjuju mimične (dinamičke) bore. Redovnim ponavljanjem brišu se i one ucrtane tzv. memorijske bore. Kad god je potrebno primenjuje se u kombinaciji sa filerima.

Botoks – primena

 • Preparati botoksa izvanredno su efikasni za uklanjanje bora izmedju očiju i na čelu, uklanjanje bora oko očiju koje se javljaju pri smehu, podizanje uglova usana, poboljšanje konture lica, uklanjanje sitnih bora, recimo na obrazima (mezobotoks) i dr.

  Botoks se može koristiti i za podmlađivanje vrata, kao i za tretman znojenja (hiperhidroza).
  Nakon procedure možete se odmah vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

  Efekat botoksa počinje nakon 3-7 dana.

  DA LI JE BOTOKS PRAVA STVAR ZA MENE?

  Botolunim toksin, botoks, ne može da reši sve probleme kože. Npr. dok može da smanji bore, ne može da popravi posledice sunčanja. Debljina, tip kože i stepen boranja uticaće na uspešnost botoksa. Kvalifikovani lekar je taj koji treba da proceni izbor tretmana.

 • Botoks

  Botoks

Vaše zadovoljstvo je od većeg značaja od troškova!

Kad birate lekara, važna je i njegova stručnost kao i celokupan odnos i Vaša opuštenost sa njim, i to je podjednako važno kao i cena. Većina osiguravajućih kuća ne pokriva kozmetske intervencije ili njihove komplikacije.

DA LI SE BORE POJAČAVAJU NAKON GUBITKA EFEKTA BOTOKSA?

Ne, to nije moguće. Po povlačenju efekta botoks-a vraćate se u stanje pre aplikacije ovog preparata.

Tok intervencije botoksom

Tretman Botulinum toksinom, botoksom, može da izgleda kao jednostavna intervencija, pošto je to nekoliko uboda. Međutim, aplikacija botoksa je istovremeno i umetnost i nauka, i treba da je primenjuje samo stručan lekar.

Na Vašem licu postoji 43 mišića i važno je da lekar koji sprovodi intervenciju botoksom razume i odredi ključne tačke za optimalan tretman.

Veoma tanka igla se koristi da bi se injicirale male količine botoksa u određene mišiće. Pažjivim biranjem mišića Vaš lekar će oslabiti samo mišiće koji stvaraju bore, dok se zadržava prirodna ekspresija Vašeg lica.

Broj injekcija zavisi od mnogih faktora, uključujući karakteristike Vašeg lica i proširenost bora.
Anestezija nije potrebna. Ne postoji vreme oporavka.
Rezultate ćete primetiti unutar par dana, ali do kompletnog efekta može da prođe nedelju dana pa i više. Ovo poboljšanje uglavnom traje oko 3-4 meseca.

Trajanje efekta botoksa zavisi od tipa kontraktibilnosti Vaših mišića i to će Vam objasniti Vaš lekar, koji će odrediti kojoj grupi Vi pripadate. Kada efekat botoksa počne da slabi, kontrakcije Vaših mišića i bore će se vratiti. Potrebno je na vreme ponoviti tretman, ukoliko Vi to želite.

  1. Before
  2. After
  1. Before
  2. After

OPŠTA OBAVEŠTENJA, RIZICI, OPORAVAK OD TRETMANA BOTOKSOM

Odmah po završetku intervencije možete da se vratite svojim uobičajenim aktivnostima. Skrećemo Vam pažnju da ne smete da trljate ili masirate tretirane areje posle tretmana, da ne biste izazvali migraciju botoksa na drugu areju. Ako se ovo desi, može da se javi privremena slabost facijalnih mišića koji nisu tretirani, kao npr. padanje kapaka.

Tretman botulinum toskinom, botoksom je generalno bezbedan, a neželjeni efekti i komplikacije mogu uključiti: modrice i bol na mestu uboda, crvenilo, glavobolju, simptomi nalik na grip, mučninu, privremenu mišićnu slabost ili pad npr. kapaka. Veoma retko toksin može da se raširi van areje tretmana i da da sliku botulizma.

KOLIKO TRAJE EFEKAT BOTOKSA?

Preporuka je da se tretman ponavlja na 3 meseca, međutim to nije neophodno i ništa se neće desiti ako tretman ne ponavljate. Neki klijenti imaju duži efekat i sasvim su zadovoljni i sa znatno ređim ponavljanjem procedure. Jedno je sigurno, a to je da ćete biti prezadovoljni njegovim efektom. Saznajte više o tome koliko traje efekat botoksa.

BOTOKS – ISTORIJAT

Još od 1980. botulinum toksin se koristi u medicini za lečenje strabizma (zrikavosti) kao i nevoljnih pokreta kapaka tzv. blefarospazam. 1992. se pojavljuju radovi vezani za tretman bora između očiju (glabela). Od 1994. se koristi za tretman znojenja.

Od 2002. FDA odobrava korišćenje botulinum toksina tip A za tretman bora između očiju, a nakon ovog perioda počinje prava ekspanzija upotrebe botulinum toksina u razne svrhe.

Od 2010. FDA uprskos kontroverzama daje odobrenje za upotrebu botulinum toksina za lečenje migrene. Botulinum toksin je u medicini počeo da se koristi za lečenje stanja praćenih spazmom mišića (posebno kod dece) ili nevoljnim pokretima, i u te svrhe botoks se koristi u značajno većim dozama nego u estetskoj medicini. U našoj ustanovi ga takođe koristimo za nevoljne pokrete lica.

Od 2013. FDA odobrava upotrebu botulinum toksina za tretman bora oko očiju.
Ta kao i druge indikacije, godinama su se održavale kao takozvane „off label use“, odnosno sprovođene u dogovoru sa pacijentima.

 • CENA BOTOKSA I TRETMANA BOTOKSOM

  Svakoj intervenciji prethode besplatne konsultacije. Konsultacije služe da se utvrde ambicije pacijenata, njihove potrebe, želje a pre svega stanje. Evaluacijom trenutnog stanja i Vaših ambicija dolazimo do optimalnog tretmana koji će dati najbolje rezultate i biti ekonomski prihvatljiv.

  Cena zavisi od regije koja se tretira i od stepena izraženosti bora ali i Vaših želja za postizanjem određenog efekta.

  Ukoliko imate bilo kakvih pitanja molimo da nas kontaktirate putem kontakt forme ili putem telefona.

  MKM specijalistička ordinacija koristi originalan Allergan-ov Botox®.

  KOLIKO ĆE KOŠTATI PROCEDURA BOTULINUM TOKSINOM, BOTOKSOM ?

  Cena zavisi od obima intervencije, iskustva i edukovanosti, vremena i truda odvojenog za sprovođenje procedure kao i geografske lokacije ordinacije.
  Dodatni troškovi mogu da obuhvate: troškove anestezije, prepisivanje medikamenata i dr.

 • Botox®

  Ekskluzivna ponuda

  • Uklanjanje bora izmedju očiju i na čelu
  • Uklanjanje bora oko očiju
  • Uklanjanje sitnih bora

  Zakažite konsultacije sa lekarom


  Zakaži

 • Procedura ubrizgavanja botoksa

  MKM specijalistička ordinacija ne sprovodi proceduru ubrizgavanja botoksa kako je prikazano u video klipu.

  Takođe, MKM specijalistička ordinacija se potpuno ograđuje od svega navedenog/opisanog u video klipu.

  Video klip je postavljen kako bi prikazao približnu sliku toka procedure za one koji je nikada nisu prošli.

VAŽNO! POTREBNO JE FORMIRATI ODREĐENI REDOSLED PROCEDURA I PRAKTIKOVATI REDOVNO ODRŽAVANJE DA BISTE POSTIGLI ALI I ODRŽALI EFEKTE NEGOVANE KOŽE. ŽELIMO DA NAGLASIMO DA NIKAD NIJE KASNO POČETI, SAMO ŠTO ĆE BITI POTREBNO VIŠE PROCEDURA.