Knedla u grlu

Osećaj „knedle“ u grlu se često pogrešno leči kao psihijatrijska tegoba ili posledica oboljenja štitne žlezde. Ova tegoba zahteva pregled ORL, a često i gastroenterologa.

Stezanje, bol i žarenje u ždrelu, naročito ujutro, uporan kašalj, osećaj stranog tela i “knedle” u grlu, slivanje sekreta iz zadnjih partija nosa su samo neke od smetnji koje kod velikog broja osoba neobjašnjivo dugo traju i opstaju uprkos lečenju.

Za ove tegobe su često optužene bakterije, gljivice i alergeni, pa se lečenje sprovodi antibioticima i drugim lekovima, koji su uglavnom bezuspešni u lečenju ovih tegoba. Kad lekovi ne pomognu pomoć se traži i od psihijatra, jer se smatra da pomenute smetnje nastaju i kao posledica stresa. Medutim, lekovi za smirenje ne samo da ne uklanjaju simptome, vec ih često i pojačavaju.

Svaki pacijent pomenute tegobe opisuje na svoj način. Neko ih doživljava kao da ima «knedlu» u grlu, drugi imaju utisak da im neko steže vrat, treći se žale na promenu ukusa i «gorka i metalna» usta. U našoj sredini je gotovo nepoznato čak i stručnjacima da pomenuti simptomi mogu biti posledica vraćanja želudačne kiseline, enzima pepsina, žučnih sastojaka i pankreasnih enzima. Patofiziološki mehanizam je vrlo kompleksan i objašnjava se kako direktnim dejstvom gastričnog refluksata, tako i vagusom posredovanim neurogenim mehanizmima, što objašnjava i udaljene efekte.

Ova pojava se često ne prepoznaje zato što samo trećina osoba kod kojih se kiselina podiže u ždrelo ima specificne simptome (gorušicu, bol iza grudne kosti, bol u želucu i nadutost stomaka) a JAKO JE VAŽNO naglasiti da čak 50% pacijenata nema nikakvih problema sa želucem, a ima tegobe od kojih posebno ističemo uporan kašalj, knedlu u grlu, slivanje sekreta, čestu promuklost (naročito kod nepušača) kao i probleme sa glasom profesionalnih pevača.

Slivanje sekreta je naročito pojačano na zadnjem zidu ždrela i često se objašnjava zapaljenjem sinusa, a u stvari to je samo pokušaj sluznice da se odbrani od nadražajnog dejstva želudačne kiseline i enzima pepsina. To je i razlog što su antibitoici bezuspešni u lečenju ovakvih zapaljenja.

Pacijent može dobiti i napad sličan astmatičnom, a da ne zna zašto se guši. Sve više istraživanja potvrđuje da je prisustvo kiseline i pepsina na sluznicama izvan želuca značajno i za nastanak malignih tumora. Sluznica na tim organima nije u stanju da se brani od njihovog nepovoljnog delovanja. Pokušavajuci da popravi oštecenja, ubrzano stvara ćelije. U tom procesu može da nastane i greška u njihovoj deobi i eto uslova za nastanak premalignih lezija, pa i malignog tumora.

Prema pisanju uglednog medicinskog casopisa Lancet, zapaljenje srednjeg uva kod dece može nastati kada se na kiselinom oštećenu sluznicu nasele bakterije.

Na vraćanje želudačne kiseline treba da posumnjaju i oni koji često imaju zapaljenje ždrela, oni koji su skloni oboljevanju od gljivice Candide i zapaljenja nosne sluznice, osobe koje su često promukle a ne puše, oni koji pate od otoka glasnih žica ili imaju izraštaj u grlu i premaligne lezije, kao i profesionalni pevači koji povremeno ne mogu da postignu visoke tonove.

-Vraćanje kiseline može da izazove i gušenje i plućne bolesti kao astmu, bronhitis i drugo.

-Članovi našeg antirefluks tima su posebno obučeni da na osnovu lokalnog nalaza prepoznaju potrebu za primenom jedinstvene, bezbolne i komforne za pacijenta metode za 24 satno merenje kiselosti u ORL regiji i jednjaku, tzv. pH-metrijom, koja se sprovodi specijalnim aparatom sa posebno obeleženim kateterima. Aparat se nosi oko struka, a pacijent tasterima označava vreme obroka, leganja i drugo. Dobijeni podaci se analiziraju kompjuterski.

Posle adekvatne terapije stanje se smiruje, ali treba imati u vidu da je refluksna bolest hronična bolest i da zahteva stalnu kontrolu, a po potrebi ponavljanje terapije.

Rezultati lečenja dece od 2-8. godine sa hroničnim sinusitisom pokazuju da je 79 odsto imalo poboljšanje posle antirefluksnog lečenja.

Ne samo pacijenti, vec i lekari zanemaruju simptome refluksne bolesti ili smatraju da će sami proći, ali bez lečenja i higijensko-dijetetskog režima stvaraju se uslovi za sve pomenute bolesti.

Iz oblasti refluksne bolesti Prim. Mr Sci. Med. Dr Marianne Vidojević je više puta učestvovala na svetskim i domaćim kongresima (pogledati reference).

U zavisnosti od udruženih tegoba može biti potreban i neurološki pregled (opširnije vid. i u tekstu i „Knedla od kiseline“).