Faktori rasta PRP

Faktori rasta – U oblasti estetske, anti-ageing medicine savetuje se primena već od 30. godine. Može se primenjivati za celo telo, a posebno za lice, vrat i dekolte. Postoje razni protokoli primene faktora rasta. Ova metoda nema brze efekte (iako možemo imati i kratko delujuće filere na bazi PRP) i treba je primenjivati kao deo redovnog održavanja, jer efekat usporavanja starenja ili podmlađivanja se očekuje „na duže staze“.

Uvođenje faktora rasta u medicinu je izuzetno značajno i pored upotrebe matičnih ćelija i graftinga masnog tkiva obećava mnogo. Faktori rasta se koriste u estetskoj medicini, sportskoj medicini, reumatologiji, otorinolaringologiji, maksilofacijalnoj hirurgiji, ortopediji, dermatologiji, terapiji opekotina, hroničnih rana, stomatologiji i dr.

U upotrebi je više faktora rasta, ali su zbog svog izuzetnog efekta u stimulisanju regeneracije tkiva u upotrebi su najčešće trombocitni faktori rasta, tzv. PRP.

Prednost ove metode je što faktore rasta pripremamo iz Vaše krvi, samo za Vas. Procedura se sastoji u tome da se uzme Vaša venska krv, koja se zatim obrađuje na poseban način, da bi se izolovali Vaši trombocitni faktori rasta. Sve se ovo obavlja u sterilnim uslovima, a za Vas jednostavno.

Ono što treba naglasiti je da ovakav tretman ne daje trenutne rezultate, već se prvi rezultat primećuje posle četiri nedelje. Primena PRP-a se pokazala naročito korisnom kod kože na šakama, gde sve druge metode daju delimične rezultate.

Šta je Angel System?

Angel Whole Blood Separation System je jedinstven sistem za PRP koji koristi preciznu tehnologiju za razdvajanje!

Zahvaljujući naprednoj tehnologiji, Angel System uspostavlja novi nivo u separaciji pune krvi sa sistemom koji proizvodi visoku koncentraciju trombocita sa reproduktivnim rezultatima. Angel je potpuno automatizovan, brz i jednostavan za upotrebu.

Sistem je potpuno sterilan i prakticno ne postoji mogucnost kontaminacije. Visoko-specifična tro-senzorska tehnologija (3ST) i ventil sa mehanizmom za automatsko preusmeravanje čini da Angel System ima savršenu preciznost procesa separacije.

Rezultati: Angel System proizvodi visok prinos PRP i PPP za bilo koju količinu pune krvi između 40-180 ml.

Prednosti Angel System-a:

  • Nema prebacivanja iz špriceva
  • Nema ručnog sakupljanja PRP-a
  • Razdvajanje PRP-a, PPP-a i eritrocita u odvojene sterilne rezervoare

Standardizacija procedure izdvajanja pomaže optimizaciji kliničkog ishoda.

faktori-rasta-prp

Faktori rasta PRP – MKM specijalistička ordinacija

PRP se koristi i kao tretman protiv pojačanog opadanja i proređenosti kose.

U ovom slučaju je potrebno uraditi i neka inicijalna ispitivanja, da bi se otkrili eventualni uzroci. Ta ispitivanja obuhvataju: kompletnu krvnu sliku sa leukocitnom formulom, hormonski i imunološki status štitne žlezde, nivo polnih hormona, pre svega testosterona kao androgenog hormona, nivo serumskog gvožđa, feritin i dr., a potrebno je inicijalno isključiti infekciju kože.

Ovaj tretman se sprovodi iglom i na taj način se postiže optimalan efekat, jer faktore rasta unosimo direktno tamo gde treba. Pacijent kom se sprovodi ovaj tretman ne sme da bude sklon krvarenju niti da uzima preparate protiv zgrušavanja krvi kao što su Andol, Aspirin, Ibuprofen, Plavix, i dr. Koža u polju tretmana ne sme da ima bubuljice, aktivni herpes i sl.

faktori rasta

Faktori rasta PRP – MKM specijalistička ordinacija

Tretman faktorima rasta PRP kod pojačanog opadanja i proređenosti kose

Kada se sprovodi PRP tretman kod gubitka kose, veče pre intervencije treba oprati kosu, a naredna dva dana je ne prati. Mnogi radovi ukazuju na izuzetne rezultate kod tremana gubitka kose, ali efekti nisu zagarantovani. Procedura se ponavlja na 30 i 60 dana ili tek posle tri meseca a u zavisnosti od načina pripreme PRP-a.

Dakle, nije neophodno žuriti sa ponavljanjem procedure s obzirom da su efekti odloženi. Procedura se periodično ponavlja da bi se održali efekti.

Faktori rasta PRP – video

  • Video prikazuje delove procedure faktorima rasta i tretman dermarolerom.

VAŽNO! POTREBNO JE FORMIRATI ODREĐENI REDOSLED PROCEDURA I PRAKTIKOVATI REDOVNO ODRŽAVANJE DA BISTE POSTIGLI ALI I ODRŽALI EFEKTE NEGOVANE KOŽE. ŽELIMO DA NAGLASIMO DA NIKAD NIJE KASNO POČETI, SAMO ŠTO ĆE BITI POTREBNO VIŠE PROCEDURA.