Kiselina kod dece

Refluksna bolest – kiselina kod dece

Naša ustanova je prva u Srbiji koja je počela da se bavi ovom problematikom. (Pročitati članak pod nazivom „Knedla u grlu“).

Refluksna bolest predstavlja posledice vraćanja sadržaja želuca, kako u jednjak, tako u usnu duplju, nos, srednje uvo, grkljan, dušnik i dušnice. Drugi mehanizam se ispoljava preko donjeg dela jednjaka određenim nervnim mehanizmima, bez direktnog uticaja ovog sadržaja na ORL i plućnu regiju. Iako se najčešče govori o kiselini želuca, vrlo negativan uticaj imaju i žuč i pankreasni enzimi.

S obzirom da je sluznica disajnih puteva izložena agresivnim dejstvu ovog sadržaja, javlja se sklonost ka infekcijama, alergijama, rastu krajnika, zadahu iz usta, kašlju, nakašljavanju, pročišćavanju grla od sluzi, bolovima u ždrelu, osećaju knedle u grlu itd.

S obzirom da se nedovoljno misli na ovu bolest, deca se često leče antialergijskim lekovima ili antibioticima, a kad lečenje na ovaj način ne uspe, neretko se dešava da lekar ubeđuje roditelja da dete izmišlja, a sam roditelj preteruje, u pokušaju da pomogne svom detetu.