Refluksna bolest

Refluksna bolest predstavlja posledice vraćanja sadržaja želuca, kako u jednjak, tako u usnu duplju, nos, srednje uvo, grkljan, dušnik i dušnice. Drugi mehanizam se ispoljava preko donjeg dela jednjaka određenim nervnim mehanizmima, bez direktnog uticaja ovog sadržaja na ORL i plućnu regiju. Iako se najčešče govori o kiselini želuca.

Vrlo negativan uticaj imaju i žuč i pankreasni enzimi kao tzv. neacidni (nekiseli) refluks. Ova vrsta refluksa se može dokazati pH-metrijom. S obzirom da je sluznica disajnih puteva izložena agresivnim dejstvu ovog sadržaja, javlja se sklonost infekcijama, alergijama, kašlju, nakašljavanju, pročišćavanju grla od sluzi, bolovima u ždrelu, osećaju „knedle“ u grlu, promenama glasa, slivanju sekreta iz zadnjih partija nosa, pojačanom stvaranje sekreta „šlajma“ i dr.

Refluksna bolest u ORL regiji je razlikuje od one u gastroenterološkoj regiji i zahteva posebnu dijagnostiku i lečenje. Skrećemo pažnju da pacijent može da ima refluksnu bolest u ORL regiji a da nikad nije imao gorušice, nadimanje, podrigivanje i dr. Prema tome vezivati refluksnu bolest u ovom slučaju za gastroenterologa nije ispravno. Vidi tekst „Knedla“ u grlu.