Zаpušenost uva

Osećaj zapušenosti uva može postojati iz više razloga. Često je uzrok u spoljašnjem uvu, kao npr. ušna mast ili zapaljenje spoljašnjeg uva. Međutim, razlog može biti i u srednjem, ali i unutrašnjem uvu.

Ušna mast se odstranjuje različitim metodama, a zapaljenje spoljašnjeg uva zahteva lečenje, koje može podrazumevati aspiraciju sadržaja uva, plasiranje leka u uvo sa tzv. štrajfnom itd. Ukoliko se pri pregledu uva ne nađe sadržaj u spoljašnjem uvu a tegoba postoji, potrebno je obaviti kompletan pregled ORL regije, koji uključuje i obavezan pregled nosnog sprata ždrela, tzv. epifarinksa, gde se nalazi otvor slušnih tuba.

Za ovaj pregled može biti potreban fleksibilni fiberendoskop, kojim se komforno i bezbolno kroz nos pregledaju zadnje partije nosa i slušne tube i taj nalaz dokumentuje. Dalje, pregled može uključivati i snimak srednjeg uva, tzv. timpanometriju, i dalje ispitivanje, kao što su refleksometrija i snimak sluha.

VEOMA JE VAŽNO DA SE OVA TEGOBA U ODSUSTVU SADRŽAJA U SPOLJAŠNJEM UVU NE ZANEMARI, kako se ne bi prevideo npr. akutni gubitak sluha, koji zahteva brzo i energično lečenje.