Fleksibilna fiberendoskopija

Podrazumeva pregled ORL regije i traheobronhijalnog stabla veoma tankom sondom u kojoj se nalaze fiberoptička vlakna, koja omogućavaju lekaru da vidi i one delove koji se standardnim pregledom ne mogu videti, a posebno kod pacijenata koji imaju izražen refleks gađenja.

Pregled se obavlja kroz nos i apsolutno je bezbolan i komforan, kako za pacijenta tako i za lekara.

 

Predstavlja metodu izbora za pregled trećeg krajnika ili grkljana kod dece. Na ovaj način se može dokumentovati nalaz u spoljašnjem uvu ili stanje bubne opne. U nosu se endoskopskim putem vide nosni hodnici u koje se otvaraju sinusi, i može otkriti pražnjenje gnoja ili krvi iz sinusa, koje se standardnim pregledom ne može videti. Na ovaj način se vrši detaljan pregled zadnjih partija nosa, nosnog sprata ždrela, otvora slušnih tuba, gornje površine mekog nepca, grkljana, donjeg sprata ždrela i vrši tzv. „screening“ traheobronhoskopija, odnosno pregled dušnika i dušnica.
DECA: Pregled je bezbolan i obavlja se kroz nos u trajanju od nekoliko minuta, ali zahteva prethodno objašnjenje procedure i pripremu, jer se dete prilikom pregleda mora adekvatno držati, da bi se pregled mogao obaviti bez oštećenja endoskopa, koji je veoma tanak i izuzetno osetljiv na oštećenje.