Botoks u lečenju depresije – I deo

 

Botoks u lečenju depresije – I deo

Rezultati jedne najnovije studije pokazuju da, Botulinum toksin A, poznatiji kao Botox®, ima antidepresivni efekat, kad se injicira između obrva odn. u regiju glabele. Ovaj efekat se nastavlja i nakon povlačenja estetskih efekata botoksa.

Činjenica da se antidepresivni efekat nastavlja i nakon što se bore ponovo pojave, sugeriše da poboljšanje raspoloženja nije posledica samo kozmetskih efekata. Ovo zapažanje je neočekivano, kako navodi autor ove studije, Dr Michelle Magid, psihijatar Univerziteta u Teksasu.
Ovi rezultati su prezentovani na 72. sastanku Američke Akademije za Dermatologiju.

Postoje anegdotalni prikazi slučajeva poboljšanja raspoloženja nakon tretmana botoksom, ali nije bilo jasno dali je ovo posledica direktnog efekta na raspoloženje, ili sekundarno kao posledica kozmetskog poboljšanja. Ranije je jedna pilot studija iz 2006., pokazala da botulinum toksin smanjuje depresivne simptome u 9 od 10 pacijenata.
Ova najnovija studija je sprovedena kao randomizirana, duplo slepa, placebo kontrolisana studija, u grupi od 30 pacijenata sa depresivnim simptomima, koji su primili ili botoks u glabelarnu regiju ili placebo.