Fileri – količina potrebna za postizanje efekta – III deo

Fileri – količina potrebna za postizanje efekta – III deo

Veliki problem sa usnama ili nazolabijalnim brazdama, kao i suznim žlebom i jagodicama, jeste kad ne primenimo potrebnu količinu filera da bismo „uradili posao“. Fileri jesu skupi, ali staviti nedovoljno po pravilu dovodi do nezadovoljstva pacijenta.

Kada su u pitanju nazolabijalne brazde, potrebno je naglasiti da se one ne mogu obrisati, već samo ublažiti. Odraslo lice bez ovih brazdi bi izgledalo neprirodno. Veoma je važno objasniti pacijentu da jedan špric najčešće  neće biti dovoljan za dve nazolabijalne brazde, jer u suprotnom pacijent može biti nezadovoljan ili imati utisak da tretman nije uspeo. Dešava se da pacijent dođe i kaže da hoće 1 mililitar u nazolabijalne brazde, a mi unapred znamo da to u najvećem broju slučajeva neće biti dovoljno, pa je potrebno da to pacijentu i predočimo. U svakom slučaju, na kontroli možemo dodati filer.

Uglovi usana i „ marionete“ su takođe regija koja može da zahteva dosta filera. Kad pacijent želi korekciju ove regije, mora mu se objasniti da će trebati više filera da bi se postigao blag do umeren efekat, posebno u slučajevima gde je ovaj problem naglašen.

Kad je naglašen suzni žleb (takozvani lažni podočnjaci) ili postoji značajan gubitak volumena obraza, mora se predočiti pacijentu da može biti potreban veći broj mililitara hijaluronskih filera za postizanje potrebnog efekta. Kada želimo da podmladimo lice u celini, tretiraćemo i regiju obrva, kao i slepoočnu regiju i ivicu donje vilice, a to iziskuje dodatnu količinu filera.

Za regiju glabele, oko očiju itd. poželjno je kombinovati filere sa botoksom, da bi se zbog smanjenja pokreta mišića produžilo trajanje filera.

Svakako da su efekti nehirurških metoda podmlađivanja i ulepšavanja fantastični !