Zbog čega je potrebno raditi filere u zdravstvenim ustanovama

U online studiji, objavljenoj 18. februara u Patogeni i Bolesti, istraživaci na Univerzitetu u Kopenhagenu, koristili su miševe kako bi otkrili zbog čega se i kako stvaraju potkožne izrasline na mestima gde je izvršeno ubrizgavanje filera.

Podaci ukazuju na to da bakterija dolazi iz kože i da je ove bakterije nemoguće u potpunosti izbeći – čak i uz dobru higijenu. Neophodno je postaviti najviše standarde higijene, kako bi se predupredile neželjene posledice. Upotreba šminke pre ubrizgavanja filera je veoma rizična u pogledu izazivanja infekcije, pošto bakterije tu imaju veoma zahvalno stanište.

Da bi  zaustavili takve infekcije, autori ove studije preporučuju strogu aseptičnu tehniku ubrizgavanja, pravilnu dezinfekciju kože i primenu odgovarajućih profilaktičkih antibiotika.

stetne posledice filera

Ne samo da ovaj rad skreće pažnju na potrebu da se ove intervencije obavljaju u zdravstvenim ustanovama već i da je potrebno da filere i druge preparate kao botulinum toksin, mezoniti, PRP i dr. aplikuju lekari koji će znati da prepoznaju prirodu komplikacije i znati da je pravilno leče. Ne retko se dešava da se komplikacija koja je bakterijske prirode leči kao alergijska, na način koji dovodi do pogoršanja infekcije.