Tretman pojačanog znojenja kod primarne hiperhidroze

Neki opšti saveti mogu biti korisni za pacijente sa problemom pojačanog znojenja.

Izbegavajte “okidače” koji mogu pogoršati stanje, kao što su toplota, začinjena hrana, alkohol i dr.
Nemojte nositi garderobu koja je uzana i napravljena od veštačkih materijala, već nosite širu i pamučnu garderobu.
Za predeo pazuha mozete koristiti “štitnike” koji upijaju znoj.

Dezodoranse i antiperspirante uvek nanosite na čistu i suvu kožu.
Ako imate problem sa znojenjem stopala, izbegavajte sportsku obuću, a čarape menjajte više puta dnevno. Takođe možete koristiti uloške koji upijaju znoj i preparate koji se nanose lokalno.

Ukoliko problem sa prekomernim znojenjem perzistira i ne reaguje na antiperspirante, naša preporuka je tretman botulinus toksinom, botoksom.

Botulinum toksin injekcije (Botoks)

FDA (Američka Asocijacija za hranu i lekove) je 2004. godine odobrila primenu Botoksa (oblika botulinum toksina) za tretman aksilarne hiperhidroze (pojačano znojenje u predelu pazuha). Botox® je proizveden od strane Allergana i to je najviše proučavan brend botulinum toksina u svetu. Botoks je dostupan više od jedne decenije, a korišćen je za lečenje miliona pacijenata sa razlicitim dijagnozama, uključujući i spastične poremećaje.

Istraživanja su pokazala da je lečenje hiperhidroze u predelu pazuha, dlanova, stopala i lica primenom botulinum toksina (botoksa) efikasna i bezbedna metoda. U jednoj kliničkoj studiji ukljuceno je 322 pacijenta sa teškim oblikom aksilarnog znojenja. Kod 81% pacijenata koji su tretirani botoksom došlo je do smanjenja znojenja za više od 50%, a 50% pacijenata je imalo smanjenje znojenja najmanje 201 dan.

Botulinum toksin je prirodni prečišćeni protein koji dovodi do privremene blokade transmitera koji je odgovoran za rad znojnih žlezda. Zbog toga dolazi do značajnog smanjenja znojenja u tretiranim regijama.
Osnovna funkcija znojenja je regulacija telesne temperature. U pazuhu se nalazi manje od 2% znojnih žlezda u telu. Tretman ovih znojnih žlezda nema uticaj na termoregulaciju, niti dolazi do pojave kompenzatornog znojenja.

Efikasnost tretmana botoksom (botulinum toksin-om)

Tretman hiperhidroze botoksom može da sprovodi isključivo lekar obučen za primenu botulinum toksina i to u zdravstvenoj ustanovi. Sama procedura ne traje dugo, ne zahteva nikakva ogranicenja sto se tiče rada, ili slobodnih aktivnosti (sem uzdržavanja od intenzivnog vežbanja i upotrebe saune na dan procedure).
Procedura u predelu pazuha je relativno bezbolna i pacijenti je dobro podnose, ali se u slucaju potrebe može raditi u lokalnoj anesteziji. Injekcije u predelu dlanova i tabana mogu biti bolne i zahtevaju primenu lokalnog anestetika.

Treba napomenuti da je tretmane botoksom potrebno ponavljati radi postizanja dugotrajnih rezultata.

U MKM ordinaciji koristimo isključivo originalne preparate botulinum toksina.