Šta je hijaluronska kiselina?
Hijaluronska kiselina (HA) je prirodni glikozaminoglikan, osnovni sastojak ljudskog tela (nalazi se u pupčanoj vrpci, očima, sinovijalnoj tečnosti, dermisu, staklastom telu itd.). Hijaluronska kiselina je suštinski i sastavni deo strukture kože dajući joj hidrataciju, gipkost i tonus. Ima sposobnost da vezuje vodu i zadrži je u dubokim slojevima. Prema tome, uloga hijaluronske kiseline od suštinskog je značaja za održavanje 70% vode u mladoj koži!
Ovaj molekul se nalazi kod svih vrsta i organizam ga nakon unošenja odlično podnosi. Koncentracija i kvalitet hijaluronske kiseline se tokom vremena ali i individualno smanjuje, kako u dermisu tako i u svim drugim delovima tela gde je prisutna. Hijaluronska kiselina može biti životinjskog porekla (dobija se iz kreste petla) ili rezultat biofermentacije (bakterijska fermentacija). Da bi se postigla stabilnost i duže zadržavanje na mestu aplikacije, ona mora da prođe malu hemijsku promenu (metod međusobnog povezivanja) pod kontrolisanim laboratorijskim uslovima, u suprotnom kao nemodifikovana hijaluronska kiselina, u ljudskom telu bi ostala samo nekoliko dana!
Hijaluronska kiselina se primenjuje u sledećim oblastima:
Kozmetologiji (koristi se kao sastojak u kozmetičkim proizvodima zbog njenih hidratantnih svojstava i usporavanja efekta starenja), oftalmologiji (odobrena je za upotrebu tokom oftalmoloških operacija npr. transplantacija rožnjače, operacija katarakte, glaukoma, za zaštitu endotela rožnjače), reumatologiji (dodaje se u zglobove kolena kako bi se povećala viskoznost sinovijalne tečnosti i tako podmazao zglob) i estetskoj medicini (za popunjavanje bora i remodeliranje volumena lica).