Botoks – pad kapka

 

Botoks – pad kapka

Postoje pravi i lažni pad kapka.

Botoks – pravi pad kapka

Pravi pad kapka je veoma retka komplikacija i javlja se kao posledica injciranja botoksa u mišić koji podiže kapak (m. levator palpebrae sup.) ili u njegovu neposrednu blizinu, kada dolazi do difuzije neuromodulatora u taj mišić.
Kao posledica se javlja delimična ili totalna paraliza ovog mišića. Kod totalne paralize ovog mišića kapak se uopšte ne može podići. Ova komplikacija traje dok traje efekat botoksa.

Botoks – lažni pad kapka

Druga pojava je takozvani lažni pad kapka, a javlja se zbog slabljenja frontalnog mišića koji podiže obrve.
Zbog viška kože gornjeg kapka neki pacijenti stalno kontrahuju čelo da bi olakšali gledanje, a žene i šminkanje. Ovo stanje se tokom dana održava sasvim nesvesno.
Kad se ovakvom pacijentu prinese ogledalo, on nesvesno podiže obrve kontrakcijom mišića čela. Stalno podizanje mišića čela doprinosi pojavi horizontalnih bora na čelu.
Kod ovakvih pacijenata kada se botoksom tretira čelo, neće biti moguća kontrakcija ovog mišića, pa on neće moći da podiže obrve. Pacijent će tada imati lažan utisak pada kapka.

U realnosti ovo nema nikakve veze sa mišićima gornjeg kapka ili lošom tehnikom injiciranja botoksa, već jednostavno se prikaže stvarni višak kože gornjeg kapka.
Rešenje je da se operiše gornji kapak ili da se prestane sa injiciranjem botoksa u čelo. Može se na sledećem tretmanu pristupiti i „poštednoj“ tehnici injiciranja botoksa da bi se ostavio deo funkcije čeonog mišića. Ipak neki pacijenti i sa malim brojem tačaka injiciranja botoksa u čelo mogu reagovati paralizom celog mišića, mada je ovo retko.

Ovo nije greška ni lekara ni pacijenta, već jednostavno anatomija. Ukoliko se ovo i Vama dešava, vreme je da razmislite o blefaroplastici.