Botoks – podizanje obrva

 

Botoks – podizanje obrva

Sa godinama dolazi do postepenog pada čela i obrva, posebno njihovih spoljašnjih trećina.

Pad obrva može voditi padu gornjih kapaka, koji se često nedovoljno dobro koriguje operacijom kapaka (tzv. blefaroplastikom). Uz to se često javlja i hiperaktivnost muskulature središnjeg dela obrva. Mišić čela pokušava da održi poziciju obrva pojačanom kontraktibilnošću, što za posledicu ima pojavu horizontalnih brazdi na čelu.

Pozicija obrva se razlikuje kod žena i kod muškaraca. Kod žena su obrve u idealnom slučaju iznad ivice orbite, dok kod muškaraca leže na ivici orbite. Medijalni i lateralni delovi obrve treba da budu u istom, horizontalnom nivou.

Opisane su mnoge metode za podizanje obrva. Hirurške metode za podizanje obrva, ukoliko nisu odmerene, mogu dovesti do neprirodnog izgleda lica, što se vidi kod nemalog broja holivudskih zvezda.

Upotreba botoksa i filera u ove svrhe je u potpunosti izmenila pristup liftingu obrva.

Da bi se postigao određeni efekat, potrebno je dobro poznavati anatomiju i moguće tačke injiciranja botoksa. Nakon procene pacijentovih želja mora se izvršiti klasifikacija pacijenta, da bi mu se predočila moguća rešenja i eventualne neželjene pojave. Gde ćemo injicirati botoks zavisi i od toga koji deo obrva želimo da korigujemo, ali i od stanja drugih mišića. Kod pacijenta koji se prvi put tretira bolje je ići postepeno, da bi se posle izvesnog vremena postigao optimalan efekat.

U retkim slučajevima, čak i kod pravilnog izbora tačaka za injiciranje botoksa, pacijent može imati utisak pada kapka, iako se u većini slučajeva radi o lažnom padu kapka, o čemu ćemo naknadno pisati.