Hemijski piling

 

Hemijski piling

Hemijski piling je tehnika koja se koristi da bi se unapredio izgled kože i tipično se izvodi na licu, vratu i šakama. Nova, regenerisana koža je obično glađa, sa boljom teksturom i sa manje bora od stare kože. Nova koža je privremeno osetljivija na sunce.

Različiti pilinzi se koriste već više od 50 godina.

Sta može da uradi hemijski piling?

Hemijski piling se često koristi za tretman finih linija i bora, na primer ispod oka ili oko usta. Bore uzrokovane suncem, starenjem ili naslednim faktorima često mogu biti redukovane ili čak i eliminisane upotrebom hemijskih pilinga. Međutim, viseća koža ili izražene bore nemaju dobar odgovor na hemijski piling i mogu zahtevati druge pristupe. Ipak i kod ovakvih slučajeva zabeležen je odličan efekat nakon tretmana dubokim pilinzima.

Blago izraženi ožiljci i neki tipovi akni mogu da se tretiraju hemijskim pilinzima.
Takođe fleke od sunca (sun spots, age spots), pege, pigmentacije zbog uzimanja pilula za kontracepciju, beživotna koža loše teksture i boje, mogu biti poboljšane hemijskim pilingom.
Regije oštećenja suncem, prekancerskih keratoza (actinic keratosis) ili drugih stanja praćenih ljuspanjem kože mogu da se poboljšaju nakon hemijskog pilinga. Nakon tretmana nove lezije ili ljuspaste zone se ređe javljaju.

Hemijski pilinzi mogu da se kombinuju sa dermoabrazijom, laserskim resurfejsingom, filerima, botoksom kao i fejs lifting-om.
Generalno pacijenti sa svetlom kožom i kosom su idealni pacijenti za tretman hemijskim pilinzima. Pacijenti sa tamnom kožom takođe mogu imati dobre rezultate, zavisno od problema koji se tretira.